AKCMV Vokālās nodaļas audzēknes uzstājas Alūksnes Jaunajā pilī


12.aprīlī AKCMV vokālās nodaļas audzēknes Elizabete Baldiņa, Adele Jakoviča un Sigita Keiša (skolotāja Dace Balode, koncertmeistare Jana Martinsone) viesojās Alūksnes Jaunās pils Mūzikas salonā ar koncertu “Iepazīšanās”.

Tā bija iepazīšanās ar akadēmisko mūziku, vokālo dziedāšanu, akustikas krāšņumu Mūzikas salonos, pasaules un latviešu komponistiem un viņu darbiem, kā arī ar topošajiem dziedātājiem.

Apmeklētājiem bija iespēja dzirdēt akadēmiskās mūzikas izpildījumus, piemēram, Orfeja āriju, un iztēloties, kādas mīlas sāpes izcieta Orfejs, zaudējot Eridiki, vai dzirdēt Kleopatras āriju no operas “Jūlijs Cēzars” un iepazīt Kleopatras un Cēzara stāstu. Šīs ārijas ļoti iederējās mākslinieciski gleznaino Mūzikas salonu krāšņumā.  Pirms katras ārijas vai dziesmas, vokālā pedagoģe Dace Balode pastāstīja par skaņdarba autoru, tā devumu mūzikā, dziesmas vai ārijas saturu, piemēram, par pirmo Alfrēda Kalniņa sacerēto latviešu operu “Baņuta”, par Arvīdu Žilinski, kuram bagāts bērnu dziesmu pūrs, par Lūcijas Garūtas muzikālo devumu un citiem.

Pasākuma apmeklētājiem bija jāmin, cik un kādās valodās tika atskaņotas dziesmas. Izrādās tās bija 4 valodas: latviešu, itāļu, franču un angļu. Koncerta izskaņā skanēja Lūcijas Garūtas latviešu tautas dziesmas “Pūt vējiņi” duets, kas atklāja komponistes radošo pieeju tautasdziesmu apdarē.

Foto: Diāna Lozko

Informācija no www.facebook.com/aluksne.museum