Pirmais Pūtēju orķestru diriģentu konkurss


Pēc vairāku gadu pārtraukuma Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) atkal norisinājās republikas vidējās mūzikas izglītības iestāžu audzēkņu pūtēju orķestru diriģentu konkurss. Konkursa pirmajā kārtā piedalījās 10 jaunie diriģenti no Ventspils, Jelgavas, Rīgas, Cēsīm un Rēzeknes. Atbilstoši konkursa nolikumam, uz otro kārtu tika izvirzīti seši konkursanti, kuri JVLMA Lielajā zālē diriģēja Latvijas Republikas Zemessardzes orķestri.

No Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas uz konkursu tika izvirzīti III kursa audzēknis Jānis Frīdenfelds (ped. Līga Priedīte) un IV kursa audzēkne Evija Dāve (ped. Ivars Rausis).

Rezultātā Evija Dāve no Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas un Elīna Balode no Jelgavas Mūzikas vidusskolas ieguva žūrijas atzinību, Kārlis Muskeits no Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas un Lita Gārbena no Jelgavas Mūzikas vidusskolas ierindojās trešajā vietā, otro vietu žūrija nepiešķīra, bet par uzvarētājiem ar vienādu kopējo punktu skaitu kļuva Sofija Čerņavska no Jelgavas Mūzikas vidusskolas un Aigars Raumanis no Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas.

Konkursantus vērtēja starptautiska žūrija – Marko Somadosi (Itālija, Udīnes konservatorija), Erika Neidlingere (ASV, De Paula Universitāte Čikāgā), Pjotrs Kazimirs (Krievijas, Krasnojarskas Valsts mūzikas un teātra akadēmija), Jānis Puriņš (Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija) un Guntis Kumačevs (Nacionālo bruņoto spēku štāba orķestra diriģents).

Konkursu rīkoja Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar JVLMA un Latvijas Republikas Zemessardzes orķestri.