26.10. Koncertlekcija “K.A. Debisī – 155”


Ar koncertu 26.oktobrī plkst. 17.30 Vidzemes koncertzāles “Cēsis” Kamerzālē atzīmēsim ievērojamā franču komponista Kloda Ašila Debisī 155 gadus kopš dzimšanas un 100 gadus kopš nāves – 1917.gadā.

K.A. Debisī ir viens no visu laiku pasaules oriģinālākajiem komponistiem, un viņam bijusi milzīga ietekme uz 20.gs. mūziku, sākot ar klasisko mūziku līdz pat džezam. Debisī dzīvoja un strādāja Parīzē laikā, kad šī pilsēta bija intelektuālās mākslas pasaules Meka. Šo aizraujošo un krāšņo vidi lielā mērā veidoja un ietekmēja arī Debisī mūzika. Arī franču valodai Debisī atrada mūzikā skanējumu. Viņa mūzika ar tekstu radīja brīnumus. Pats komponists ir teicis: “Daba ir mana reliģija. Dabas mainīgais skaistums, uz kura apbrīnošanu tā mūs uzaicina, tas ir tas, ko es saucu par lūgšanu.”

Pasākumu ļoti skaisti ilustrēs Cēsu Mākslas skolas mazo audzēkņu spilgtie un tēlainie glezniecības darbi. Par muzikālo pusi, kā aizvien, gādās Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas audzēkņi un pedagogi. Ieeja bez maksas.

Koncertlekciju atbalsta Cēsu Kultūras un tūrisma centrs.