Melissai Takanbekovai lieliski panākumi starptautiskā konkursā


No 5. līdz 10.jūnijam  Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas 4. klavieru klases audzēkne Melissa Takanbekova, kura klavierspēli apgūst pie skolotājas Ilzes Mazkalnes, piedalījās 8. Starptautiskajā jauno talantu pianistu konkursā Milānā, Itālijā. Dalība konkursā bija iespējama, jo finansējumu šim mērķim piešķīra starptautisks fonds “Vivat future”.

Konkursā piedalījās 106 dalībnieki no 33 valstīm, kuri sacentās dažādās vecuma grupās. Melissa savā vecuma grupā (11-12 gadi) ieguva 2. vietu. 1. vietas pārsvars bija tikai par 1 punktu lielāks. Kā stāsta Melisas skolotāja Ilze Mazkalne, šajā grupā dalībniekiem bija jāatskaņo 12 minūšu gara brīvas izvēles programma. Audzēkne atskaņoja V.A.Mocarta Sonāti, E.Grīga Noktirni un latviešu komponista J.Ivanova Skerco.

I.Mazkalne uzsver, ka “konkursa dalībnieku spēles līmenis bija ļoti augsts. Jau mazajās grupās tika atskaņoti ļoti sarežģīti un tehniski grūti skaņdarbi. Piemēram, Melissas grupā galvenās balvas ieguvēja no Ķīnas, kura mācās Itālijā, atskaņoja F.Lista 10. Ungāru rapsodiju, bet dalībnieks no Rumānijas  – F.Šopēna 2.Skerco si b minorā. Šos skaņdarbus parasti spēlē mūzikas vidusskolas pēdējo kursu audzēkņi vai Mūzikas akadēmijas studenti”.

“Konkurss notika ļoti skaistā pēc Dž.Verdi pasūtījuma celtā ēkā, tā laika Itālijas mūziķiem un komponistiem. Šī māja ir kā muzejs, kur katra telpa ir veltīta slavenāko Itālijas mūziķu un komponistu piemiņai. Dalībniekiem bija iespēja uzstāties senlaicīgā zālē ar ļoti labu akustiku un brīnišķīgu koncertflīģeli,” iespaidos dalās skolotāja I.Mazkalne.