AKCMV norisinājās izglītojošs pasākums – koncerts “Ciemos pie Alfrēda Kalniņa”


Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola saka patiesu un sirsnīgu paldies septiņām Vidzemes reģiona skolām, kuras pirmās atsaucās un 16.oktobrī piedalījās jaunā izglītojošā pasākumā – koncertā ,,Ciemos pie Alfrēda Kalniņa’’!

Šī gada vasarā, domājot par to, kādu ieguvumu Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola kā metodiskais centrs var dot savām reģiona skolām tuvākā nākotnē, radās vienkārša, bet sirsnīga vēlēšanās: uzaicināt ciemos audzēkņus un pedagogus ar viņu pašu izvēlētu nelielu koncertprogrammu, dot tiem iespēju muzicēt Koncertzāles “Cēsis” Lielajā zālē, bet pirms tam viesiem parādīt visas ar komponista Alfrēda Kalniņa dzīvi saistītās vietas Cēsu pilsētā.

AKCMV Koncertlekciju vadītāja Benita Zvīgule veidoja audzēkņiem piemērotu ekskursijas maršrutu.
Viena no ekskursijas pieturvietām bija Cēsu Sv. Jāņa baznīca. Te Alfrēds Kalniņš jau 9 gadu vecumā pirmo reizi sēdās pie ērģelēm un šis instruments uzreiz paņēma zēnu savā varā, ar ērģelēm bija saistīts viss Kalniņa mūžs. Skolotāja un ērģelniece Lelde Krastiņa iepazīstināja viesus ar ērģeļu vēsturi un instrumenta uzbūves pamatprincipiem. Viņa sniedza arī nelielu priekšnesumu, atskaņojot A. Kalniņa Prelūdiju Do mažorā. Pēc tam bērniem bija iespēja pašiem iemēģināt ērģeles, meklēt kopīgu valodu ar šo brīnumaino instrumentu; to viņi darīja ar lielu interesi un aizrautību, gan pa vienam, gan divatā un trijatā.

Noslēdzošā un galvenā daļa – ciemiņu atvestās muzikālās dāvanas un interesants stāstījums Lielajā zālē sēdošajiem par savu skolu – ar ko tā īpaša un svarīga.

Tā raiti un sirsnīgi izskanēja Smiltenes, Ērgļu, “Universum”, K.Kažociņa Madlienas, Staiceles, Valmieras un Sējas skolu muzikālie vēlējumi. Uz skatuves kāpa gan solisti, gan dueti, gan mazāki un lielāki ansambļi. Vērīgu klausītāju sagaidīja ne mazums patīkamu pārsteigumu. Varēja redzēt un pamanīt ikvienu, kas spēlēja ar patiesu prieku! Tieši tāds arī bija šī pasākuma mērķis – uzzināt, cik daudzveidīgi esam, un, kopā muzicējot, gūt pozitīvas emocijas!

Katra skola par savu priekšnesumu kopumā saņēma organizatoru piešķirtu nomināciju un diplomus ar saldām balviņām, savukārt AKCMV audzēkņu pārstāvju žūrija nobalsoja par vienu, viņuprāt, tehniski – mākslinieciski un vizuāli visspilgtāko priekšnesumu, kuru ieteica ierakstīšanai skolas skaņu ierakstu studijā. Šo iespēju saņēma Staiceles Mūzikas un mākslas skolas audzēknis Ruslans Andrejevs, pedagoģe Aira Rulle.

Pasākuma veidotāji cer aicināt “Ciemos pie Alfrēda Kalniņa” arī nākamajā mācību gadā!