Skolotāju Gaidu Unguri pieminot


15. oktobrī mūžībā aizgājusi skolotāja Gaida Ungure (25.10.1925. – 15.10.2021.)

Lielākā daļa skolotājas garā, bagātā mūža saistīta ar Valmieru, bet nozīmīgs laiks veltīts arī Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolai. Pēc Cēsu skolas absolvēšanas 1956. gadā Gaida Ungure ilgus gadus šeit pavadīja, mācot klavierspēli, diriģēšanu, dziedāšanu, vadot mācību daļu. Pēc aiziešanas pensijā skolotāja turpināja savu sirdsdarbu – pasniedza vokālo mūziku Valmieras Mūzikas skolā. 2016. gadā, saņemot valsts augstāko apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeni, Gaidas kundze bija Latvijā vecākā strādājošā skolotāja.

Skolotāja Gaida Ungure bija audzēkņu, kolēģu un mūzikas mīļotāju autoritāte, vienmēr aizrautības un iedvesmas pilna, uzticīga mūzikai un skolotāja misijai. Viņas pedagoģes gaitas piepildītas ar mīlestību un rūpēm par audzēkņu likteņiem un ceļu meklējumiem. Tik daudziem pavērtas durvis uz mūzikas pasauli, lai minam kaut dažus: Inga Šļubovska- Kanceviča (Latvijas Nacionālās operas soliste), Ance Purmale (Rīgas Doma kora skolas vokālā pedagoģe), Zanda Švēde (Frankfurtes operas soliste). Audzēkņi atceras skolotājas mērķtiecību, viņas bieži teikto: “nav tāda “es nevaru”, tu iesi, tu darīsi, tev izdosies un tu būsi.”

Kādā intervijā par savu profesiju skolotāja Gaida teikusi: “Bērns ir pilns ar dažādām dotībām, bet mums tās jāpalīdz attīstīt. Vēl jo svarīgāk: mēs palīdzam veidoties sirdsapziņai. Mēs palīdzam rasties cilvēkam, kurš pats būs radītājs. Tā ir liela atbildība un Dieva dāvana. Ja darīsim no sirds un bez atlikuma, viss būs labi un izdosies!”

Foto: www.la.lv