Aprīlī skolas audzēkņi un pedagogi praktizējas Īrijā un Dānijā


10.aprīlī 5 Vokālās mūzikas nodaļas audzēknes skolotāju Daces Balodes un Anželas Iļjinas vadībā skolas īstenotā Erasmus+ projekta “Audzēkņi un skolotāji – profesionāļi bez robežām” ietvaros devās 2 nedēļu praksē uz Limerikas pilsētu Īrijā.

Par pirmajiem iespaidiem Īrijā stāsta 4.kursa audzēkne Alise Dzērve:

“Lai arī ceļš uz Īriju bija garš, ar divu lidmašīnu lidojumu, Šenonas lidostā mūs sagaidīja Limerikas mūzikas skolas direktors. Pirmie iespaidi bija ļoti emocionāli un patīkami, jo visi cilvēki šeit ir atvērti un draudzīgi, jūtama cita mentalitāte, daba, vide un dzīves kvalitātes attīstības līmenis. Skaistais pavasaris ar viņiem ierastajām narcišu pļavām, mums tik iemīļotās pienenes jau aprīļa sākumā šeit.

Trešdien mēs devāmies uz skolu, kur iepazinām skolas darbiniekus, telpas. Iepazīstinājām skolas vokālos pedagogus ar savu balss skanējumu un devāmies uz kora Ancor mēģinājumu Limerikas mūzikas skolas telpās. Ar kori Ancor šo piektdien uzstāsimies kāzās.

Skolā mūs uzņem ļoti viesmīlīgi un vienmēr rūpējas gan par mūsu mācību darbu, gan vēdera prieku un arī ne tikai izklaidi, bet muzikālo baudu. Pirmais koncerts, ko mēs apmeklējām, bija Limerikas Mūzikas Universitātē, kurā uzstājās īru grupa ar saviem komponējumiem. Mūzika bija ļoti moderna, apgarota un vēstīja par īru teikām.

Ceturtdien mēs devāmies un apmeklējām Limerikas Mūzikas Universitāti, kura atrodas starp zinātnes, medicīnas un citām universitātēm. Limerikā ir ļoti lielas izglītības iespējas. Piemēram, Limerikas dizaina un modes augstskola ir plaši pazīstama pasaulē dažādiem zīmoliem.

Katru dienu plkst. 10:00 mēs dodamies uz skolu, lai mācītos Haidna Mesu, kuru izpildīsim ar orķestri, Limerikas Anglikāņu baznīcas kori un kori Ancor Limerikas Sv. Marijas baznīcā sestdien plkst. 20:00. Tajā piedalīsies Īrijā pazīstami operdziedātāji, kā, soprāns Elizabeth Atherton, alts Sarah-Ellen Murphy, tenors Wolodymyr Smishkewych un Rory Musgrave (bass). Katru dienu mums notiek dziedāšanas stundas pie Limerikas mūzikas skolas vokālās pedagoģes Emmas, pie kuras mēs mācāmies izpildīt īru populārākās dziesmas. Piektdien mums notiks meistarklases pie soprāna Elizabeth Atherton.

Apmeklējām arī  Limerikas Miera pamatskolu, kur mācās dažādu sociālo stāvokļu bērni. Viņi izpildīja vienu no slavenās īru grupas Cranberries dziesmām. Bērni šeit ir ļoti mīļi, dzied no sirds un priecājās mūs satikt. Kopā ar viņiem gājām latviešu rotaļās, kā arī mēs izpildījām latviešu tautasdziesmas. Tā kā šī tikšanās bija prieka pilna, mēs pie viņiem dosimies trešdien vēlreiz un mācīsim viņiem jaunas latviešu rotaļas un dejas.

Otrdien mēs devāmies uz Anglikāņu baznīcu, lai mēģinātu priekšnesumus savam koncertam. Vēlāk devāmies uz skolu, kur notika stundas pie Emmas. Tad ciemojāmies pie Limerikas mūzikas skolas bērnu kora un dziedājām kopā ar viņiem. Viņi dziedāja mums un mēs viņiem. Prezentējām skolu, mūsu skolas iespējas un ieguvumus, rādījām videomateriālu par Cēsīm un skolu. Bērni bija ļoti ieinteresēti, un arī mums pašiem nobira asariņa, skatoties videomateriālu, jo Latvija pulsē mūsu sirdīs arī šeit. Pēc tam devāmies uz Protestantu baznīcu, kur notika koncerts, kurā uzstājās The Escolania de Montserrat zēnu soprānu koris. Koncerta gaisotne bija garīga un pacilājoša, sniegums izcils!

No prakses brīvajā laikā izmantojam Maldron hotel piedāvātās iespējas – trenažieru zāli, jo veselīgs treniņš nepieciešams jebkuram cilvēkam, peldes baseinā, saunas un tvaika pirtis un burbuļvannu. Dodamies pastaigās pa Limerikas parkiem un īru dabas takām gar okeāna piekrasti.

Kā pateicību tiem cilvēkiem, ar ko mēs sadarbojamies, dāvinām skolas suvenīrus un esam priecīgi sagādāt prieku, nesot skolas vārdu pasaulē.”

Vokālās nodaļas pedagoģes un audzēknes Limerikā viesosies līdz 25.aprīlim, savukārt jau rīt, 19.aprīlī, uz Skanderborgas pilsētu Dānijā dosies pārstāvji no deju nodaļas, pūšaminstrumentu, stīgu, taustiņinstrumentu un populārās un džeza mūzikas nodaļas direktora Vigo Račevska un pedagogu Iritas Mergas un Jāņa Jansona vadībā.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *