AKCMV iekļuvusi Neatkarīgās Rīta Avīzes skolu top 100


Skolu topa tapšanā avīze ņem vērā centralizēto eksāmenu rezultātus 12. klasēm, šogad attiecīgi iegūtos vērtējumus 2017./2018. mācību gada valsts pārbaudījumos. Tika skatītas tikai tās izglītības iestādes, kur tika kārtoti vismaz pieci dažādi eksāmeni un kārtotāju skaits bija vismaz desmit audzēkņu (vienā eksāmenā).

Veidojot topu, atsevišķi tika skatīta katra mācību iestāde un tās audzēkņu iegūtais vidējais vērtējums (centralizētajos eksāmenos izglītojamo mācību sasniegumi tiek izteikti procentos – no nulles līdz 100%) katrā valsts pārbaudījumā 12. klasēm. Pēc tam tika aprēķināts visu eksāmenu vidējais vērtējums katrai skolai un, ņemot vērā to, veidots tops. Protams, centralizēto eksāmenu rezultāti nav vienīgais kritērijs, kas liecina par
skolas kvalitāti. Taču gana būtisks.

Skolas audzēkņi padziļināti apgūst eksaktos priekšmetus. Šā gada centralizēto eksāmenu rezultāti 12. klasei gan liecina, ka augsti vērtējumi iegūti ne tikai eksaktajā blokā, bet arī valodās. Audzēkņu zināšanas visos kārtotajos eksāmenos vidēji tiek novērtētas ar 82,35%. Ļoti tuvu šim rezultātam ir arī Rīgas Valsts 1. ģimnāzija (81,28%). Pārējās skolas labu gabalu iepaliek no šīm mācību iestādēm. Zīmīgi – ja Rīgas Valsts 1. ģimnāzija eksāmenos būtu finišējusi ar tikpat labu rezultātu kā pērn (85,16%), 1. vieta būtu nosargāta.

Taču jāteic, ka ne tikai ģimnāzijas eksāmenu rezultāti ir pasliktinājušies, šāda kopēja iezīme raksturo visu Latvijas skolu saimi. Šo secinājumu apliecina arī fakts, ka, veidojot topu, katru gadu vispirms no kopējā skolu skaita tiek atlasītas tikai tās, kurās visos kārtotajos centralizētajos eksāmenos vidējais vērtējums nav zemāks par 60%. Piemēram, 2014. gadā šādu rezultātu uzrādīja 139 skolas, 2016. gadā – 123, šogad – vien 88. Tagad, lai izveidotu skolu Top 100, latiņa ir jāpazemina – topa zemākajās pozīcijās atrodas skolas, kuru vidējais vērtējums pārbaudījumos ir 59%.

Salīdzinājumam: 2016. gadā Top 100 noslēdza skolas ar vērtējumu gandrīz 61,5%, bet, piemēram, 2014. gadā šī latiņa bija vēl augstāka – 63%.

NRA TOPS: 100 labākās Latvijas skolas
1. RTU inženierzinātņu vidusskola
2. Rīgas valsts 1.ģimnāzija..
21. Cēsu Valsts ģimnāzija…
41. Profesionālās izglītības kompetences centrs Nacionālā Mākslu vidusskola
(prof.)…
48. Draudzīgā aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzija….
52. Priekuļu vidusskola…
57. Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola (prof.)…
100. Ozolnieku vidusskola.

Vairāk informācijas šeit.