Cēsīs norisinājās Latvijas mūzikas vidusskolu pianistu festivāls


2.novembrī Koncertzālē “Cēsis” norisinājās Latvijas mūzikas vidusskolu pianistu festivāls, un šogad to organizēja Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola (AKCMV). Tas ir ikgadējs festivāls, kurā piedalās vidējo profesionālo izglītības programmu klavierspēlē audzēkņi no visas Latvijas.

Šogad festivālā piedalījās dalībnieki no Cēsīm, Daugavpils, Jelgavas, Jūrmalas, Liepājas un Rīgas. Katru gadu festivāls notiek kādā no iepriekšminētajām pilsētām, pulcējot dalībniekus no 9 Latvijas mūzikas vidusskolām. Katras skolas delegācija 3-4 audzēkņu sastāvā sagatavoja 15-20 minūšu garu koncertprogrammu, ko izpildīja festivālā.

AKCMV festivālā pārstāvēja 3.kursa audzēknes Linda Biļinska (skolotāja Ilze Mazkalne) un Alīna Johansone (skolotāja Inta Kārkliņa).

Kā stāsta AKCMV izglītības programmas “Klavierspēle” vadītāja Ilze Mazkalne, “festivālam ir sena vēsture, tas notiek vismaz 20 gadus, un pirmais pianistu festivāls norisinājās Jūrmalā. Sākotnēji katram festivālam bija noteikta sava muzikālā tematika, taču gadu gaitā izkristalizējās, ka vislabāk tomēr ir atskaņot brīvas izvēles skaņdarbus, jo tas dažādo festivāla programmu. Latvijas mūzikas vidusskolu pianistu festivāls sniedz iespēju visiem klavierspēles pedagogiem ikgadēji tikties un dalīties pieredzes apmaiņā, kā arī pārrunāt aktuālos jautājumus, savukārt jauniešiem tā ir bijusi lieliska iespēja uzstāties uz dažādu Latvijas koncertzāļu, piemēram, Cēsīs, Rēzeknē, Liepājā, Ventspilī, lielās zāles skatuves un atskaņot skaņdarbus, spēlējot izcilus mūzikas instrumentus.”

Latvijas mūzikas vidusskolu pianistu festivāla norisi Cēsīs finansiāli atbalstīja Valsts kultūrkapitāla fonds.