AKCMV audzēkņu un pedagogu pieredzes apmaiņa Somijā


Laikā no 12. februāra līdz 25.februārim 8 Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas audzēknes skolotāju Ievas Lapšānes un Evijas Dāves vadībā divas nedēļas praktizējās un “ēnoja darbā” Somijas kolēģus Kuopio konservatorijā, Kuopio pilsētā Somijā. Gan audzēknēm, gan pedagoģēm bija iespēja piedalīties Kuopio konservatorijas individuālajās specialitāšu stundās un kopīgajās lekcijās, iepazīties ar augstākās izglītības iespējām Somijā un tās izglītības sistēmu kopumā, kā arī kopā ar Somijas skolas audzēkņiem un pedagogiem piedalīties ar sagatavotu koncertprogrammu Ziemas festivālā “Talvikamari-festivaali”.
Audzēkņu un pedagogu mobilitātes tika īstenotas Erasmus+ programmas 1.pamatdarbības “Personu mobilitāte mācību nolūkos” akreditēta projekta Nr. 2023-1-LV01-KA121-VET-000119129 ietvaros.

Savukārt 16. februārī audzēkņu un pedagogu grupai pievienojās skolotāja, koncertmeistare Jana Martinsone, kura devās darba ēnošanas mobilitātē uz Somiju Erasmus+ programmas 1.pamatdarbības “Personu mobilitāte mācību nolūkos” akreditēta projekta Nr. 2022-1-LV01-KA121-VET-000063837 ietvaros.

Dažas atziņas no projektu dalībniekiem:

“Es ieguvu lielāku pašpārliecinātību, drosmi sevī, ieguvu jaunas idejas skaņdarbiem. Pēdējā stundā, mēs ar profesoru ieskatījāmies manā jaunajā programmā, un viņš deva man padomus kā strādāt, kā arī deva padomus tehnikai un kā pareizāk turēt rokas, lai skaņa būtu skaistāka. Viņš kā cilvēks ir ļoti jauks un sirsnīgs, priecājās par mani, atbalstīja mani. Iedvesmoja dalīties ar mūziku un savu stāstu. Otra profesore arī bija ļoti jauka, viņa man palīdzēja piedomāt pie tēliem un ieiet fantāziju pasaulē, kurā nekas nav reāls, bet mūzikā tāda tomēr pastāv, mums izveidojās ļoti jauks kontakts, turpinām vēl sarakstīties. Profesori ir ļoti pretimnākoši un teica, ka labprāt uzklausīs mani turpmāk un dos padomus.”

“Manuprāt, šī [projekts] bija ļoti laba iespēja, lai pavērstus horizontus un redzētu, ko vairāk par četrām sienām. Es pilnveidoju prasmes gan tehniski, gan muzikāli. Man bija daudz vairāk brīvā laika, lai spēlētu tehniskos vingrinājumus un toņa vingrinājumus.”

“Tā kā Erasmus+ braucienā piedalījos pirmo reizi, biju patīkami pārsteigta par plašo aktivitāšu klāstu programmas ietvaros. Netrūka izvēles iespēju un nevienā brīdī neradās sajūta, ka esi spiests darīt kaut ko, kas varbūt īsti neatbilst interešu lokam. Patīkami bija arī tas, ka brauciens sakrita ar ziemas kamermūzikas festivāla laiku. Tajā bija bagātīgs koncertu klāsts, kas ļāva izprast mūzikas nozīmību Somijā gan pēc koncertu apmeklējuma blīvuma, gan arī atskaņošanai izvēlētajām kaleidoskopiskajām programmām un to sagatavotības līmeņa.”

“Angļu valodas nepietiekamas zināšanas nebūt nav šķērslis kolēģiem dalībai Erasmus+ projektos. Spāņu kolēģe angliski nesaprata, taču izmantoja mūsdienīgas iespējas – balss un rakstisko tulkotāju telefonā un lieliski spēja iejusties vidē par spīti valodas barjerai.”


Finansē Eiropas Savienība. Tomēr paustie uzskati un viedokļi ir tikai autoru uzskati un viedokļi un ne vienmēr atspoguļo Eiropas Savienības vai Valsts izglītības attīstības aģentūras uzskatus un viedokļus. Ne Eiropas Savienību, ne piešķīrēju iestādi nevar saukt pie atbildības par tiem.