Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolā izskanējis starptautiskais čellistu konkurss “Čello Cēsis”


Ar emocionālu laureātu koncertu 20. septembrī koncertzālē “Cēsis” ir izskanējis starptautiskais čellistu konkurss “Čello Cēsis”.

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola organizēja konkursu, lai pilnveidotu jauno čella spēles izpildītājmākslinieku profesionālo pieredzi un izaugsmi un popularizētu starptautiskā apritē Latvijas kultūru un tradīcijas.

Konkurss ir nozīmīgs akcents Cēsu un Latvijas kultūrtelpā, un Cēsu novada domes priekšsēdētāja J.Rozenberga vēlējums konkursam: “Lai jauno čellistu konkursā Cēsīs uzmirdz jauni talanti, un, kas zina – varbūt pat jaunas pasaules līmeņa zvaigznes!” ir vēlējums arī Latvijas kultūras izaugsmei.

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas Izglītības programmas “Stīgu instrumentu spēle” vadītāja, čella spēles pedagoģe Inese Nelsone, konkursa sagatavošanu un norisi virzīja ar vadmotīvu, ka Latvijā čella spēles skola vienmēr bijusi augstā kvalitātē, un augstākais uzdevums mūzikā ir spēja degt, būt patiesiem un vienmēr spēlēt no sirds! Pēc konkursa I.Nelsone atzīst, ka ir patiess prieks, ka, tuvojoties Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas 100 gadu jubilejai, dāvanā skolai varam sniegt starptautisku čellistu konkursu “Čello Cēsis”, kas kā skaista, augsti profesionāla un mākslinieciska tradīcija turpināsies nākotnē!

Domājot par jaunu izpildītājmākslinieku piesaisti un sabiedrības interesi par klasisko mūziku un čella spēli, starptautiskais čellistu konkurss ir likumsakarīgs koncertzāles “Cēsis” ikgadējā festivāla “Čello Cēsis” turpinājums. Kā atzīst koncertzāles “Cēsis” mākslinieciskā vadītāja I.Zagorska, konkurss ir nozīmīgs laika nogrieznis, lai paraudzītos uz festivāla nākotni ar drošu skatienu un pārliecību par tā ilgdzīvi, un konkursa dalībnieku uzstāšanās liecina par augstu profesionālu māksliniecisku sniegumu, un tas dod pārliecību čella spēles attīstībai.

Konkursā piedalījās jaunie čellisti no Latvijas un Vācijas vidējās un augstākās mūzikas izglītības iestādēm. Konkursa dalībnieku sniegumu vērtēja starptautiska žūrija – komisijas priekšsēdētāja Diana Ozoliņa, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) čellu grupas koncertmeistare, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētā profesore, Kristaps Bergs, Briseles Filharmonijas orķestra čellu grupas koncertmeistars un aktīvi koncertējošs mūziķis un Marts Laas (Mart Laas), Igaunijas Mūzikas un Teātra akadēmijas, Tallinas Mūzikas vidusskolas mācībspēks, Igaunijas Nacionālā Simfoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistars.

Gan konkursa žūrijas priekšsēdētāja D. Ozoliņa, gan K.Bergs un M.Laas, atzina, ka visu dalībnieku sniegums ir apliecinājis augstu profesionālu līmeni, konkursa programma izskanēja kā katra jaunā čellista solo koncerts. Un tā ir lieliska zīme un apliecinājums čella spēles tradīciju attīstībai un jaunās paaudzes ienākšanai Latvijas un pasaules mūzikas dzīvē.

Starptautiskā čellistu konkursa “Čello Cēsis” laureāti:
1.pakāpe Maksims Skibickis (Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija);
2.pakāpe Toms Augusts Goba (MIKC Nacionālā Mākslu vidusskola Emīla Dārziņa mūzikas skola);
3.pakāpe Katrīna Anna Rando (Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin).

Visi laureāti balvā saņēma arī koncertzāles “Cēsis” gada abonementu.

Vijoļmeistars Šandors Gotvoni savu īpašo balvu – vācu meistara Otto Duršmita čella lociņu – dāvināja konkursa dalībniecei Marijai Amaijai Hansenai, savukārt Vācijas Federatīvās Republikas vēstniecības Rīgā kultūras atašeja Beate Kirch vēstniecības vārdā uzaicināja konkursa 1.vietas ieguvēju sniegt koncertu vēstniecības rezidencē šī gada oktobrī.

Konkursa norisi atbalstīja Cēsu novada pašvaldība, Valsts Kultūrkapitāla fonds, koncertzāle “Cēsis”, SIA “AK-12”, Latviešu kultūras biedrība “Tilts”, SIA “Beātus”, AS “Cēsu Alus”, Vācijas Federatīvās Republikas vēstniecība, Šondora Gotvoni Vecpilsētas vijoļdarbnīca, ģimenes stādu audzētava “Silavirši”, ziedu salons “Elīna”, Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas atbalsta biedrība.

Foto autore: Debora Dadzīte